Wat is het verschil tussen Douglas- en Eikenhout?


Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van eikenhout, maar zeker kan concurreren met eikenhout.

Douglas is relatief harsrijk en heeft een bruinrode kleur. In droge toestand wordt het hout zeer hard, voor naaldhout althans. De duurzaamheidklasse is 3. Douglashout is daarom geschikt om onverduurzaamd buiten te gebruiken en kan ca. 10 tot 15 jaar meegaan. Het hout is uitstekend te lakken, lijmen en te nagelen (in verharde droge toestand is voorboren aan te bevelen).

Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd hout wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij vinden wij het esthetisch gezien gewoon mooier dan geïmpregneerd hout.

In grote bosgebieden van West Europa is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren als doel om het gebruik van inlands hout te doen toenemen. Douglas zal daar in de toekomst voor een steeds groter gedeelte aan bijdragen.

Kortom, door deze gunstige eigenschappen maken wij ook picknicktafels, tuinbanken en tuintafels van Douglashout die je kunt kopen in onze webshop. Voor de meeste buitentoepassingen kan Douglas onbehandeld worden toegepast, mits het hout niet in contact komt met de grond. Het hout mag nat worden, zolang het vervolgens maar weer kan opdrogen. Vochtig hout kan namelijk gaan rotten. Douglashout heeft hier over het algemeen eerder last van dan eikenhout. Douglashout kan op warme dagen hars vloeien. Dit is eenvoudig te verwijderen met een bijvoorbeeld een scherp mesje.

Wat is Eiken hout? 

Eiken is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Door de schaarste (en prijs) wordt eikenhout steeds vaker vervangen door andere soorten, onder andere door Douglas. Binnen Europa is een groot verschil aan kwaliteit beschikbaar.

Eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Eikenhout is duurzaam (eik duurzaamheidsklasse 2), heeft een robuuste en rustieke uitstraling en een mooie nerfstructuur. Vanwege de duurzaamheid kunnen producten die gemaakt zijn van eikenhout een levensduur van 15 jaar of hebben. Eikenhout bevat van nature looizuur. Komt eikenhout in aanraking met staal, dan slaat het hout blauw uit vanwege de reactie met het looizuur. Werk daarom met roestvrijstalen of gegalvaniseerde schroeven. Na een eerste regenbui trekt het looizuur uit het eikenhout en begint het vergrijzen.

Wat is het belangrijkste verschil tussen Douglas en Eiken Hout?

Kortom, vergelijken we eikenhout met douglashout, dan is eikenhout (iets) duurder qua aanschaf. Daar staat tegenover dat het product langer meegaat, makkelijker te beitsen is en minder last heeft van weersinvloeden. Bovendien bevat eikenhout geen hars dat vrij kan komen.