Is het verstandig om het product te beitsen?


Onze producten worden van onbehandeld douglas of eikenhout gemaakt. Deze houtsoorten kunnen onbehandeld jarenlang meegaan. Het hout mag gewoon nat worden, maar moet wel goed kunnen opdrogen “aan de lucht” om vochtkringen en schimmel te voorkomen. Op den duur zal het hout door weersinvloeden verkleuren (“vergrijzen”).

LET OP: Indien het hout niet goed kan opdrogen, bijvoorbeeld omdat er in de winter een zeil over het meubel wordt gelegd of omdat er langdurig accessoires op de tafel staan, dan adviseren wij om de tafel te beitsen. Vochtig hout kan namelijk gaan schimmelen en rotten.

Beitsen is een goede manier om de houten tuinmeubels te beschermen tegen weers- en vochtinvloeden (het vergrijst dan niet meer). Beits trekt diep in het hout, vloeit goed uit, is weersbestendig en vochtregulerend. Informeer bij een specialist naar de juiste soort beits.

Wat is beitsen?
Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot vernis en lak, in de volksmond vaak verf genoemd, dringt beits gedeeltelijk in het hout en blijft de structuur zichtbaar.

Beitsen die voor buiten geschikt zijn, hebben meestal een vochtregulerende werking en bieden vaak een uv-bescherming. Ook zijn er beitsen die alleen maar een kleurverschil, maar geen bescherming geven. Er zijn beitssoorten op water-, olie- en alcoholbasis. Bij transparante beitsen wordt gebruikgemaakt van verschillende kleuren om de suggestie van verschillende houtsoorten te geven.

Alle houtsoorten kunnen worden gebeitst, al geven naaldhoutsoorten (Douglashout), door de aanwezigheid van hars meer problemen. Het is in alle gevallen belangrijk dat het hout goed wordt voorbewerkt door het glad te schuren en stof- en vetvrij te maken.

Beits kan op verschillende manieren opgebracht worden: met de kwast, de verfspuit, een spons, een doek, enz.